Zwangerschap... Eén van de mooiste en meest bijzondere dingen die er bestaan in het leven. Maar het blijft een feit dat een zwangerschap erg veel vraagt van het lichaam en geest. Het lichaam werkt erg hard tijdens de zwangerschap!
Daarom kiezen steeds meer vrouwen voor een zwangerschapsmassage tijdens de zwangerschap. Heerlijk even ontspannen en het kan zelfs bepaalde (lichamelijke)klachten verhelpen, 1+1=2! En het alles belangrijkste; het is veilig voor het kindje! Daarbij moeten we natuurlijk wel vermelden dat je zeker voor een masseur moet kiezen die verstand heeft van het masseren van een zwangere vrouw!
Wat is een zwangerschapsmassage?
Een zwangerschapsmassage is een heerlijke zachte ontspanningsmassage speciaal voor zwangere vrouwen. De massage wordt gegeven door een masseur die gespecialiseerd is in dit soort massages.
De masseur ontwijkt drukpunten die in verbinding staan met de baarmoeder. De baarmoeder zou hiervan namelijk kunnen samentrekken. Ook kunnen bij te diepe massages net iets te veel afvalstoffen vrijkomen en worden de hormoonhuishouding en bloedcirculatie te veel gestimuleerd.
Tijdens deze massage kan er gekozen worden om op de zij te liggen maar ook op de buik als de masseur een speciale zwangerschapsmassagetafel heeft.
Wat zijn de voordelen van een zwangerschapsmassage
-
Betere slaap. Zwangere vrouwen die regelmatig een massage krijgen slapen beter, en dat is goed voor je algemene welzijn tijdens de zwangerschap.
-
Ontspanning. De handelingen tijdens een zwangerschapsmassage zorgen voor het vrijkomen van chemische stoffen in je lichaam, zoals oxytiocine (gelukshormoon), die kunnen leiden tot een heerlijk ontspannen gevoel. Tijdens een massage wordt ook vaak het stresshormoon cortisol verlaagd. En een ontspannen mama, is een ontspannen baby!
-
Verlichting van pijn. Je kunt tijdens de zwangerschap last krijgen van rugpijn, bekkenpijn en pijn in je benen, en een massage kan dan uitstekende verlichting bieden, vooral als je het regelmatig doet.
-
Verbeterde bloedcirculatie. Tijdens een massage verbetert je bloedcirculatie en lymfenstelsel, waardoor je afvalstoffen beter kwijt kunt.
-
Verminderde kans op vroeggeboorte. Onderzoek heeft aangetoond dat het nemen van zwangerschapsmassages de kans op vroeggeboorte en de kans op complicaties tijdens de bevalling verkleint.
Hoe vaak mag je een zwangerschapsmassage doen?
De meeste zwangere vrouwen nemen een massage zo'n 1 keer in de 4 á 6 weken. Als de zwangerschap in het derde trimester zit, komen vrouwen vaak één keer in de twee weken. Dan wordt de buik zwaarder en worden de bijkomende zwangerschapspijntjes/kwaaltjes ook heftiger. Er is dus eigenlijk geen limiet! Een (zwangerschaps)massage word aangeraden vanaf het tweede trimester. Dit is vanaf de 12 weken. De kans op een miskraam is in het eerste trimester van je zwangerschap groter. Het is niet aangetoond dat massage deze kans vergroot, maar toch nemen masseurs geen risico.
Wanneer wordt een zwangerschapsmassage afgeraden?
Zoals we hierboven al benoemde wordt het afgeraden om in het eerste trimester een (zwangerschaps)massage te nemen. Tijdens een massage komen er veel afvalstoffen vrij, die schadelijk zijn voor de baby. Daarbij is het erg belangrijk om natuurlijk eerst in overleg te gaan met je verloskundige. Met name als je last hebt van een lage of hoge bloeddruk. In geval van trombose, spataderen, hartklachten of koorts wordt een massage meestal afgeraden.
Drukpunten
Een aantal drukpunten kunnen van invloed zijn op de zwangerschap. Hierbij moeten we wel even benoemen dat er alleen risico ontstaat wanneer er buitensporig en langdurige harde druk op deze punten wordt uitgeoefend. Bijvoorbeeld ongeveer twee centimeter onder je enkelknobbel aan de binnenkant van je voet zit zo'n belangrijk drukpunt die verbinding maakt met je baarmoeder. Dit is natuurlijk perfect als je overtijd bent en je al van alles geprobeerd hebt om het op gang te brengen maar zeker af te raden midden in je zwangerschap!
Een zwangerschapsmassagetafel
Een zwangerschapsmassage moet zo comfortabel, ontspannen en prettig mogelijk zijn voor de toekomstige moeder. Hierbij mag dan natuurlijk een zwangerschapsmassagetafel niet ontbreken! Deze tafel is speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen en heeft een uitsparing voor de buik en een voor de borsten. In de uitsparing zit een elastieke bodem die de buik opvangt. Dit is voor veel vrouwen erg prettig, gezien het gewicht van de buik hierdoor wordt opgevangen. Dit verminderd tevens de pijn in de onderrug en/of bekken. Hij is ook ideaal voor vrouwen met wat stevigere borsten of wat meer gezette mensen.
Ben jij opzoek naar een mooie en degelijke zwangerschapsmassagetafel? Dan raden wij jou de ZenGrowth Zwangerschapsmassagetafel Ipanema aan. Hij heeft een heerlijk dik matras bestaande uit 3 schuimlagen. Voor de stoffering is gekozen voor milieuvriendelijk Nanotouch PU leer, dat extreem comfortabel op de huid aanvoelt. Als je cliënt zich prettiger voelt met een zijligging tijdens de massage is dit ook mogelijk. Je kunt de uitsparingen namelijk gewoon opvullen met de daarvoor bestemde kussentjes.
Welke massages zijn geschikt tijdens de zwangerschap?
Over het algemeen is het belangrijk om tijdens de zwangerschap altijd een massage te nemen bij een masseur die kennis heeft van masseren tijdens een zwangerschap. Zoals we al eerder benoemde zijn er een paar drukpunten die je dient te vermijden tijdens een massage. Om zeker te zijn welke massages geschikt zijn tijdens een zwangerschap, raden we aan om hiervoor contact op te nemen met een masseur en je te laten informeren.
Nog een paar praktische tips!
Masseren met een massageolie met etherische oliën is nog best wel een grijs gebied. Er zijn een aantal etherische oliën die klachten kunnen verminderen, die bij een zwangerschap komen kijken. Maar wij raden aan om niet zomaar etherische oliën te gebruiken zonder enige kennis ervan te hebben. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts of masseur zodat je zeker weet dat het geen kwaad kan!
Citrus geuren zoals mandarijn, grapefruit en bergamot het fijne eigenschap om stres, spanning en angst te verminderen. Citrus geuren geven je humeur een boost! En ook héél fijn... het kan ook helpen bij misselijkheid.
Lavendel heeft een kalmerende werking, verzacht de huid en brengt de geest in balans. Daarnaast werkt lavendel werkt ook ontsmettend en pijnstillend. Pijnstillend is natuurlijk erg fijn tegen de bijkomende zwangerschapspijntjes.
Rozen geur kan angst verminderen en helpen bij het kalmeren maar ook om beter te slapen. Rozen olie kan net als lavendelolie, stress verminderen tijdens de bevalling. De werkingen van Lavendel en rozen is bijna hetzelfde dus mocht je niet van lavendel houden, kan er gekozen worden voor de rozen olie en andersom.
Natuurlijk is een massageolie zonder geur ook zeker geschikt voor een zwangerschapsmassage. Niet elke vrouw kan nou eenmaal geurtjes verdragen tijdens de zwangerschap. Hiervoor hebben we speciaal de Pro-2 en de Pro-1 (gezichtsmassages) massageoliën. Wil je af en toe toch graag een geurtje toevoegen aan de Pro-1 of Pro-2 dan zijn onze etherische oliën de perfecte oplossing! Voeg een paar druppels toe aan de olie of mix 2 geuren door elkaar voor een eigen unieke samenstelling.
Uiteraard is iedereen anders en ervaart elke zwangere vrouw haar zwangerschap ook anders. De ene vindt het fijner om op haar buik te liggen tijdens de massage en de ander vind het prettiger om op de zij te liggen. Beide is helemaal prima! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor wat extra ondersteuning bij een zijligging. Hiervoor raden wij onze halfronde kussen aan. Hij biedt veel ondersteuning aan en glijd niet weg!
Water drinken
Water drinken is natuurlijk altijd erg goed voor je lichaam! Maar door een massage wordt de bloedsomloop en de stofwisseling van je lichaam gestimuleerd. Je lichaam gaat hierdoor harder werken om afvalstoffen af te voeren en heeft daarom ook meer behoefte aan water om deze taak succesvol te vervullen.