Als het gaat om het ontspannen van de spieren, denken de meesten van ons aan een stevige deep tissue massage of een sportmassage. Maar wist je dat de Chinezen al duizenden jaren geleden de kracht van massage ontdekten?
Wat de Chinese anders maakt, is dat ze niet alleen de spieren losmaken, maar ook de energiestroom in het lichaam verbeteren. Ze noemen het "Qi", maar wij noemen het misschien gewoon energie. Dus als je je volgende keer afvraagt waarom je je zo moe voelt, probeer dan een Chinese massage en laat die energie stromen als nooit tevoren!
Wat is een Chinese massage?
Traditionele Chinese geneeskunde beweert dat het lichaam zijn eigen natuurlijke patronen van Qi heeft die door kanalen stromen. Dit wordt meridianen genoemd. Onevenwichtigheden en blokkades in deze kanalen, zo ook tekortkomingen van Qi in belangrijke organen, zijn de symptomen die vele ziekten veroorzaken. Onevenwichtigheden kunnen voorzichtig worden gecorrigeerd door middel van bijvoorbeeld voeding, lichaamsbeweging, acupunctuur en massage.
Wat betekend Qi in de Chinese massage therapie?
Qi (of ch'i) vertaalt zich letterlijk als "adem" of "lucht", en wordt gebruikt om te verwijzen naar de "levenskracht" of "energiestroom" die zich in elk levend wezen bevindt. Het is een holistische filosofie die veel elementen van de Chinese cultuur doordringt, van vechtsporten tot kalligrafie. Zelfs als je niet direct oosterse filosofieën onderschrijft, zou je dit principe kunnen begrijpen als het verlangen om een gevoel van kalmte en balans te vinden in je dagelijkse leven.
Wat is het verschil tussen Chinese en Thaise massage?
Chinese massages zijn gericht op het verlichten van spanning en het stimuleren van energiebanen in het lichaam. Dit wordt gedaan door het toepassen van diepe druk en het kneden van spieren en gewrichten. Het kan soms zelfs een beetje pijnlijk zijn!
Thaise massages daarentegen richten zich op het rekken en strekken van spieren en gewrichten. De masseur gebruikt handen, voeten en zelfs knieën om je lichaam te manipuleren en te strekken. Dus, als je een fan bent van yoga, dan is dit de massage voor jou. En als je niet van yoga houdt, dan is het misschien tijd om te beginnen!
Welke Chinese massage technieken zijn er?
Er zijn twee hoofdtypen Chinese massage.
Tui Na (uitgesproken als "twee na") heeft enkele overeenkomsten met een diepe weefselmassage en gebruikt knedende, hakkende en strekkende bewegingen om pijnlijke punten en blokkades in het spierstelsel van het lichaam te verlichten.
Zhi Ya (uitgesproken als "zee yah") beoefent knijp- en druktechnieken op het huidoppervlak, zoals in acupressuur, reflexologie en Qigong.
Bij beide soorten traditionele Chinese massage is het doel van de beoefenaar om zowel fysieke als energetische spanning los te laten, om een gevoel van evenwicht te herstellen en het eigen genezingsproces van het lichaam op gang te brengen.
Wat kan je verwachten van een Chinese massage?
Dit type massage wordt uitgevoerd op een massagetafel of massagemat. De masseur zal eerst beginnen met het helpen ontspannen van je spieren en het stimuleren van de bloedsomloop. De Chinese massage richt zich op specifieke drukpunten in het lichaam, waardoor het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd en jouw lichaam kan starten met haar eigen helingsproces.
Gedurende een Chinese massage kan je je kleding gewoon aan laten en zal er ook geen olie worden gebruikt. Het wordt wel aangeraden om loszittende kleding te dragen. Hierdoor zal de masseur de massage beter kunnen uitvoeren en heb je tijdens de massage geen last van knellende of strakke kleding.
De Chinese massage kan worden vergeleken met een deep tissue massage en heeft ook wat weg van acupunctuur, acupressuur en cupping. Echter, bij de Chinese massage wordt er enkel gebruik gemaakt van de handen. Deze traditionele massagevorm biedt een hele reeks voordelen, zowel fysiologisch als psychologisch, en zorgt ervoor dat het zelfgenezend vermogen wordt gestimuleerd zodat je lichaam zichzelf kan genezen.
Wat zijn de voordelen van een Chinese massage?
Een Chinese massage heeft vele voordelen. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet!
-
Nervositeit, slapeloosheid, vermoeidheid: het lichaam wordt rustig en ontspannen door het balancerende effect van de druk.
-
Het helpt bij het verminderen van stress: een Chinese massage helpt stress en depressie te verminderen omdat de hersenen tijdens de massage endorfine aanmaken. Dat is een hormoon dat je rustiger en gelukkiger maakt. Door de aanmaak van deze hormonen word je rustiger en neemt stress af. De endorfinehormonen zorgen er ook voor dat stresshormonen zoals cortisol uit het lichaam worden verwijderd.
-
Het kan je meer energie geven: tijdens de massage neemt de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen toe. Het resultaat is dat het lichaam zichzelf geneest en je meer energie krijgt!
-
Het zorgt voor een sneller spierherstel na een trainingsessies: het helpt je spieren sneller te herstellen omdat het de spieren ontspant en de bloedcirculatie naar de spieren bevordert. Het bloed stroomt beter in de spieren om gifstoffen en afvalstoffen te verwijderen die zwelling en pijn veroorzaken.
-
Sneller herstel van blessures: een traditionele Chinese massagetherapie kan helpen sneller te herstellen van blessures omdat het de bloedtoevoer naar de geblesseerde gebieden verhoogt. Bovendien helpt het littekenweefsel af te breken en bevordert het de groei van gezonde nieuwe cellen.
-
Het verbetert de bloedsomloop: de reden hiervoor is dat er druk wordt uitgeoefend op de bloedvaten waardoor de bloedstroom toeneemt. Dit zorgt er ook voor dat er ontspanning van de spieren ontstaat en maakt ze zachter
-
Littekenweefsel afbreken: de Chinese geneeskundige theorie zegt dat littekens kunnen afbreken wanneer er veel energie circuleert in het gebied en het bloed dikker wordt door de massage. De verdikking van het bloed zal ervoor zorgen dat het littekenweefsel zachter wordt en uit elkaar begint te vallen. Dit proces zal er ook voor zorgen dat de huid gladder wordt dan voorheen.
-
Het maakt de huid jonger: een Chinese massage helpt om de doorstroming van het bloed en het lymfevocht te stimuleren. Het lymfevocht helpt om de afvalstoffen uit de cellen te verwijderen. Hierdoor gaat de huid er jonger uitzien.
Al met al een aardig lijstje waar wij heel blij van worden!
Hoe vaak mag je een Chinese massage nemen?
Er is eigenlijk niet echt een richtlijn betreffende hoevaak je een Chinese massage mag nemen. Dit ligt helemaal aan jouw eigen lichaam. Mensen kunnen hun lichaam revitaliseren door één of twee keer per maand een massage van 90-120 minuten te nemen.
Hoe lang duurt een Chinese massage en hoeveel kost dit?
Zoals we hier boven al benoemd hebben, duurt deze massage 90 tot 120 minuten. Dit is helemaal afhankelijk van hetgeen wat jouw lichaam nodig heeft maar ook wat jij het prettigst vindt. De kosten van een Chinese massage ligt gemiddeld tussen de €40 en de €60. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de masseur.