Er zijn veel verschillende manier om hotstones schoon te maken. Hier is niet een goed of fout in, en het is van belang dat je vooral doet waar jij je prettig bij voelt. Belangrijk is vooral dat je de hotstone stenen schoonmaakt tussen de behandelingen door, en dat je de stenen niet de hele dag in een vieze hotstone heater met water laat liggen.
Hoe vaak moet ik hotstones reinigen?
Hotstones moeten zonder uitzondering na elke cliënt worden schoongemaakt. Of het nu gaat om massagetherapie, gezichtsbehandelingen, pedicures, manicures of reflexologie, je moet de stenen na elk gebruik reinigen.
Er zijn therapeuten die er de voorkeur aan geven om de stenen ook eens per dag of per week diep te reinigen (dit ligt ook aan hoe vaak de stenen worden gebruikt).
Hoe reinig ik mijn hotstones?
Over het reinigen van hotstones zijn de meningen erg verdeeld. Wij denken dat het vooral belangrijk is om te doen waarbij jij je prettig voelt, er is geen goed of fout zolang je ze maar schoonmaakt.
Masseurs die veel energetisch werken geven vaak de voorkeur aan het reinigen van de hotstones met kokend water en een milde groene zeep. Leg de stenen in een emmer met kokend water en groene zeep en laat dit even staan. Reinig ze daarna een voor een schoon onder de kraan met water.
Eens in de zoveel tijd kun je de stenen een diepe reiniging geven door ze in een bak met zeezout te leggen. Dit zorgt ervoor dat alle olie weer uit de basaltstenen trekt.
Anders masseurs, met name meer in de beautybranche, geven de voorkeur aan schoonmaken met een antibacterieel middel of een desinfectiemiddel om de kans op besmetting tot een absoluut minimum te beperken. Dit is uiteraard met name van belang voor de stenen die bijvoorbeeld tussen de tenen worden gebruikt.
Je kunt dan de stenen na elk gebruik in warm water met een antibacterieelmiddel schoonmaken. De stenen kun je vervolgens worden afspoelen met heet water, op een handdoek drogen en daarna eventueel besproeien met een desinfectiemiddel met alcohol.
Het water in de hotstoneheater moet na elk gebruik worden vervangen en het waterreservoir moet worden gewassen. Als je gebruik maakt van een extra mat of handdoek om het contrast tussen de stenen en binnenbak te vergroten, kun je deze na iedere behandeling vervangen door een schone.
Extra tips
- Droog de massagestenen altijd eerst of met een handdoek of laat ze luchten totdat ze volledig droog zijn. Als je de stenen vochtig in een opbergdoos plaatst, kan dat er voor zorgen dat de stenen gaan roesten.
- Om de energetische werking van de stenen te versterken, kun je ze eens buiten in het gras leggen wanneer het regent of buiten leggen met volle maan.
Welke massageolie is geschikt voor hotstonemassages?
Als je tijdens een hotstonemassage gebruik maakt van de juiste massageolie, zul je zien dat de stenen en de hotstoneheater veel makkelijker zijn schoon te maken. Als vuistregel hiervoor geldt dat je geen gebruik moet maken van crèmes, lotions, gel of zware basisoliën. Als je gebruikt maakt van deze producten, zul je zien dat ze makkelijker blijven plakken aan de stenen waardoor ze moeilijker zijn om te reinigen. Het beste kun je als masseur dus gebruik maken van een natuurlijke en lichte massageolie, zoals de Verana massageolie.
Er zijn professionals die denken dat als ze de stenen niet terug in het water leggen, ze het water ook niet elke keer hoeven te verversen. Dit is geen goed idee. Elke keer als jij jouw hand in het water steekt, vervuil je het water keer op keer. Bovendien is het warme water een perfecte plek voor de vorming van bacteriën, zeker als het water stil staat. Ververs daarom het water in de heater na elke behandeling.
Snel en efficiënt reinigen van hotstones
Het reinigen van de hotstones/massagestenen en de hotstoneheater kost veel tijd. In de praktijk horen we dan ook regelmatig: "Ik heb niet genoeg tijd tussen cliënten om de stenen schoon te maken en het water in de heater te verversen". Kijk in dat geval nog eens goed naar de prijs van je behandeling, want elke klant verdient het om schone stenen op zijn lichaam te hebben die uit schoon water komen en hygiënisch worden verwarmd.
Daarnaast wil je het niet op je geweten hebben dat een van je cliënten een infectie oploopt, omdat jij niet hygiënisch te werk bent gegaan tijdens een hotstonemassage. Zorg er dus voor dat je tijd maakt om de materialen goed schoon te maken.
Er zijn een aantal mogelijkheden om tijd te besparen tussen behandelingen, zoals een tweede set hotstones en/of heater aan te schaffen. Hoewel deze methode voor een kleinere praktijk misschien wat prijzig is, is deze methode wel praktisch en efficiënt.
Een ander veelvoorkomend probleem is dat professionals het te lang vinden duren om de stenen opnieuw op te warmen. Een goede oplossing is om de stenen te wassen met heet water en het waterreservoir ook te vullen met heet water. Hierdoor zullen de stenen weer snel opwarmen omdat de kern van de basaltsteen nog heet is.
Wij raden het gebruik van een oxidatiemiddel af. Het gebruik van dit middel in het waterreservoir kan bijtend zijn voor de huid en het verwijdert niet de huiddeeltjes van eerdere klanten.
Werk je in een spa of wellness? Dan kun je de stenen ook in de horeca vaatwasser van de keuken plaatsen om ze te reinigen. Lever aan het eind van je shift de stenen in bij de keukenmedewerkers, en wanneer je de dag erop rond 11/12 uur weer aan je shift begint, kun je gebruik maken van een schone set stenen.
Het grondig reinigen van de massagestenen en de verwarmer kost tijd, en je bent als masseur daarom eigenlijk genoodzaakt de kosten hiervan door te berekenen aan je klanten.