Dus jij bent benieuwd naar wat de beste massageolie is? Net als de vraag wat de beste auto is, is ook deze vraag niet te beantwoorden met een standaard antwoord. Het verschilt namelijk voor iedereen en voor de situatie. Het heeft te maken met wat jij fijn vindt als masseur, het soort massage, het doel van de massage en het lichaam van je cliënt.
Om te bepalen welke massageolie voor jou het beste is, zijn er een paar factoren waar je naar moet kijken:
- De soort massage die je wilt geven;
- Het type huid van de gemasseerde;
- Het deel van het lichaam dat je masseert;
- De geur van de massageolie;
- Prijs/kwaliteit
In dit artikel gaan we al deze factoren bespreken, en wellicht kom je er dan achter welke massageolie het meest geschikt is voor jou!
De soort massage
Uiteraard is het vrij vanzelfsprekend dat er bij een Ayurvedische massage een andere massageolie wordt gebruikt dan bij een Zweedse massage. Zo wordt er in de Ayurveda vaak gewerkt met sesamolie dat wordt gemengd met verschillende kruiden en specerijen. Terwijl bij een massageolie voor een Zweedse massage vaak wordt gekozen voor een massageolie met bijvoorbeeld een subtiele lavendelgeur.
Ook de substantie van de massageolie, massagelotion of massagecrème maakt een belangrijk verschil. Ontspanningsmassages staan vaak in het teken van milde aanrakingen, waardoor een olie vaak het beste werkt, terwijl je bij bijvoorbeeld een triggerpoint massage meer weerstand wilt voelen tijdens de behandeling, waardoor een lotion of crème de betere optie is.
Verder is het bij een sportmassage bijvoorbeeld extra belangrijk dat de olie stimulerend werkt en de doorbloeding stimuleert. Dit effect kan worden gestimuleerd met bijvoorbeeld ingrediënten als capsicum en menthol. Geef je een zwangerschapsmassage? Lees dan dit artikel voor meer informatie
Het type huid van de gemasseerde
Het allerbelangrijkste is dat de gemasseerde (je cliënt) de massage prettig vindt. Vraag daarom altijd eerst of je cliënt ergens allergisch voor is. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om een massageolie met amandelolie als basisolie te gebruiken op iemand met een notenallergie...
Daarnaast wordt aan sommige massageolie een synthetische parfumolie toegevoegd die een allergische reactie kunnen veroorzaken. In het algemeen levert het gebruik van een etherische olie in een massageolie minder allergische reacties op dan het gebruik van een synthetische parfum.
Verder raden we aan om geen gebruik te maken van minerale basisoliën, zoals vaseline of paraffine. Deze ingrediënten kunnen de huid afdekken en soms paraffineverslaving veroorzaken waarbij de huidtalg oplost, waardoor de huid zijn vet verliest en andere nare gevolgen kunnen optreden.
Dikte massageolie
Gezien je wilt dat je cliënten terug bij je blijven komen, is het raadzaam om een olie met ingrediënten te kiezen die goed zijn voor de huid en die daar je cliënten als prettig wordt ervaren. Iedere huid is anders. Zo trekt bij de een de olie sneller in dan bij de ander. En vindt de een een vettere olie wat fijner, terwijl de andere dat verschrikkelijk vindt. Als je bijvoorbeeld iemand masseert met veel lichaamsbeharing wil je wellicht een wat vettiger olie gebruiken die minder snel intrekt, zoals druivenpitolie.
Abrikozenpitolie is daarentegen een erg dunne olie, en erg geschikt voor het masseren als je met een niet vettige olie wilt masseren. We raden deze olie dan bijvoorbeeld aan voor gezichtsmassages.
Er zijn ook oliën waarbij verschillende basisoliën worden gemengd. Zo worden er bij alle verana massageolie bijvoorbeeld 5 verschillende natuurlijke oliën gemengd. Deze mix zorgt voor een massageolie die een stuk minder vettig is dan bijvoorbeeld druivenpitolie of zoete amandelolie, maar wel dikker dan bijvoorbeeld Abrikozenpitolie.
Ook heeft Verana een speciale gezichtsmassageolie ontwikkelt die net wat dunner is dan de reguliere massageolie.
Ieder persoon heeft andere allergieën en klachten, waardoor de beste massageolie voor iedereen anders is. Luister dus goed naar de allergieën, klachten en wensen van je cliënt, om daarop de juiste massageolie te kunnen kiezen. In het algemeen raden we een massageolie met natuurlijke ingrediënten meer aan dan een massageolie met minerale oliën.
De geur van de massageolie
De geur van een massageolie is natuurlijk erg persoonlijk. Wat de een lekker vindt reuken, kan door de ander als verschrikkelijk worden ervaren. Zorg daarom altijd dat je meerdere geuren op voorraad hebt, maar ook een geurloze massageolie.
Let hierbij ook op de soort massage die je geeft. Zo kan de geur van kokos een Lomi Lomi massage helemaal compleet maken. Ook kan de tijd van het jaar invloed hebben op de geuren die je misschien wilt aanbieden. Zo kan een massageolie met dennenappelgeur een leuk extraatje zijn tijdens de herfst.
Biedt uiteraard enkel geuren aan waar je jezelf ook prettig bij voelt, jij bent tenslotte de masseur die er de hele dag in moet werken!
Prijs/kwaliteit verhouding van de massageolie
Uiteraard ook niet geheel onbelangrijk: de prijs/kwaliteit verhouding van de massageolie. Zeker bij olierijke massages (zoals Lomi Lomi massages) waarbij je misschien wel 100 tot 200ml gebruikt, kan een dure massageolie snel in de kosten oplopen. Die kosten moet je dan weer doorberekenen aan je klant, waardoor de prijs van je massages ook weer duurder wordt.
In het algemeen zijn bijvoorbeeld avocado olie en jojobaolie een stuk duurder in productie dan bijvoorbeeld castorolie en zoete amandelolie, waardoor de prijs van de massageolie dus meteen een stuk hoger ligt. Weeg dus goed af voor jezelf of duurdere ingrediënten in je massageolie de extra prijs waard zijn.
Dus, wat is de beste massageolie?
Een goede massageolie is onmisbaar voor een goede massage. In het algemeen is er geen beste massageolie, omdat deze voor iedereen verschilt. Echter vinden wij dat het altijd beter is om voor een natuurlijke massageolie te kiezen en minerale oliën te vermijden. Als je niet in het hoogste segment van de markt zit, is ook de prijs natuurlijk erg belangrijk.