Een massage heeft vele voordelen. Maar wat is het nou precies en wat zijn de voordelen en de effecten van massage? En hoe draagt massage bij aan je algemeen welbevinden? We vertellen je alles hierover!
Inhoudsopgave
Wat is massage?
Massage is het druk uitoefenen op het lichaam om hiermee een bepaald effect te bewerkstelligen. Dit kan zowel handmatig met handen, ellebogen of onderarmen, als met hulpmiddelen zoals een massagegun of hotstones. De druk kan variëren van een stevige druk tot een lichte aanraking, afhankelijk van het soort massage en het doel hiervan. Een massage wordt uitgevoerd door een masseur of massagetherapeut. Maar ook bij de schoonheidsspecialist, bij de fysiotherapeut of bij de kapper (hoofdmassage) wordt er gemasseerd. Vaak zijn dit wel andere massages dan de massages die gedaan worden door masseurs of massagetherapeuten.
Welke soorten massages zijn er?
Er zijn verschillende soorten massages met ieder hun eigen effecten. Zo is er de klassieke ontspanningsmassage die gericht is op algehele ontspanning, zijn er massages die bedoeld zijn om pijnklachten te verminderen en zijn er meer holistische, energetische massages. Welke soort massage je kiest is afhankelijk van wat je met je massage wilt bereiken. Later meer hierover.
Wat voor algemeen effect heeft massage?
Een massage heeft vele effecten, zowel op korte als op lange termijn. Een aantal hiervan zullen we uitgebreid bespreken.
Een massage heeft onder andere de volgende effecten:
Een betere doorbloeding en dus betere afvoer van afvalstoffen.
Door massage worden de spieren en de huid warm, waarbij de bloedvaten wat verwijden en doorbloeding toeneemt. Hierdoor kunnen de afvalstoffen, waaronder melkzuur, sneller afgevoerd worden.
Vermindering van spierspanning.
Massage zorgt voor vermindering van spierspanning door zowel de bovengenoemde toegenomen doorbloeding als ook door het verminderen van triggerpoints (of spierknopen) in de spieren. Ook zullen bepaalde rektechnieken ervoor zorgen dat de spanning in de spieren verminderd. Deze technieken worden bijvoorbeeld gedaan bij Thaise massage.
Vermindering van pijnklachten.
Aanraking in het algemeen en massage in het bijzonder zorgt voor vermindering van pijnklachten. De massage zorgt ervoor dat het lichaam in een diepgaande ontspanningstoestand komt. Hierdoor worden pijnklachten gedempt. Er zit wel een verschil in behandeling (en dus in welke massage het best is) van chronische pijnklachten zoals reuma of fibromyalgie en het verminderen van spierpijn.
Een betere balans.
Massage zorgt voor een verbeterde balans van lichaam en geest, van inspanning en ontspanning en een betere balans van de energie in het lichaam.
Toename van geluksstofjes als endorfine en serotonine.
Massage zorgt daardoor ook voor een geluksgevoel.
Rust en herstel.
Door de massage wordt het parasympatische zenuwstelsel gestimuleerd. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor rust en herstel, betere spijsverbetering en een diepere ademhaling. Een massage zorgt hiermee dus ook voor vermindering van stress, angst en depressie.
Meer in het hier en nu zijn.
We zitten vaak met ons hoofd in de toekomst of het verleden. Door een massage heel bewust te ervaren kom je meer in het hier en nu.
Voorkomen van blessures.
Door regelmatig je spieren te laten masseren voorkom je spierblessures. Juist bij het opbouwen van sporten of bij zwaar sporten is het daarom aan te raden je regelmatig te laten masseren.
Andere effecten
Er zijn nog vele andere effecten te noemen van een massage. Ook de concentratie zal verbeteren, de weerstand zal verhogen en de alertheid zal verbeteren. Te veel om op te noemen!
Wat voor effect op korte termijn heeft massage?
Een massage zorgt ervoor dat je gedurende de massage en de dagen erna je ontspannen voelt. Je spieren voelen losser, je voelt je meer energiek, kan je beter bewegen. Allemaal erg prettig! Mogelijk had je pijnklachten en zijn die verminderd of kan je gemakkelijker de dingen doen die je wilt doen. Helaas is één massage over het algemeen onvoldoende om deze effecten gedurende een lange tijd vast te houden. Wel kan een massage net het zetje zijn dat je lichaam nodig heeft om zijn zelfherstellende vermogen aan te zetten.
Wat voor effect op lange termijn heeft massage?
Bijdrage aan het welbevinden
In onze drukke maatschappij van tegenwoordig krijg je als antwoord op je vraag ‘hoe gaat het?’ vaak te horen: ‘druk!’. Als je druk bent, wordt dat gezien als dat het goed met je gaat. Als je maar druk bent, dan is het goed. Moet je je eens voorstellen als iemand op jouw vraag hoe met het met diegene gaat antwoord: ‘rustig!’. Zou jij verwachten dat het met die persoon goed gaat? Rustig zijn wordt niet als positief ervaren in onze huidige maatschappij. Dit is ook terug te vinden in alle cijfers van burn-out, deze zijn nog nooit zo hoog geweest als nu. Het tij lijkt zich gelukkig langzaam te keren. Steeds meer mensen maken tijd voor zichzelf, gaan mediteren, op yoga, wandelen in de natuur of zoeken op een andere manier tijd voor zichzelf. Erg belangrijk om je weer op te laden en het ‘leven beter aan te kunnen’, zowel mentaal als lichamelijk.
De gevolgen van langdurige stress
Stress op zichzelf is geen negatief iets. In de tijd van de holbewoners zorgde het ervoor dat je snel weg kon rennen bij een aanval van een beer. Nu zorgt stress ervoor dat je je deadline haalt of dat je nét wat langer kan leren voor dat belangrijke examen. Je lichaam staat in opperste staat van paraatheid.
Anders wordt het als stress langdurig wordt. Als je stresslevels gedurende een lange tijd hoog zijn, kan dit allerlei problemen opleveren. Zo vermindert je immuunsysteem en heb je meer kans op verkoudheid en griep. Ook is gebleken dat een langdurig verhoogd cortisol (een stresshormoon) ervoor zorgt dat je lichaam zich minder kan afweren tegen ziektes. Er is een verband gevonden tussen een langdurig verhoogd cortisollevel en het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten, spijsverteringsklachten en kanker. Ook de kans op het ontwikkelen van psychische klachten als angststoornissen, depressie en burn-out is hoger bij langdurige stress. Belangrijk dus om dit te voorkomen.
Hoe voorkom je langdurige stress?
Juist in deze huidige maatschappij, waar druk zijn als ‘goed’ gezien wordt en er overal en altijd prikkels zijn zoals op je telefoon, is het belangrijk om je rustmomenten te pakken en je stress te laten zakken. Gewoon even niets doen. Geen schermpje, niet werken, geen stress. Even mijmeren, naar buiten staren en gedachten op nul. Ga wandelen, bewegen en doe dingen die je leuk vindt. Dit zorgt ervoor dat je stresslevel zakt, je creatiever wordt en je brein tot rust komt. Dit zijn ook vaak de momenten waar de beste ideeën omhoog komen.
Hoe kan massage hieraan bijdragen?
Door regelmatig een massage te krijgen heeft je lichaam regelmatig een moment van rust en volledige ontspanning. De processen in je lichaam herstellen zich, je krijgt meer rust en ruimte in je hoofd en meer een gevoel van ontspanning. Een massage zorgt er ook voor dat je de levels van de stresshormonen afnemen. Daarnaast kan een regelmatige massage ervoor zorgen dat de (pijn)klachten in je lichaam verminderen, waardoor je gemakkelijker de dingen kan doen die je leuk vindt.
Uiteraard is alleen massage niet voldoende om langdurige stress tegen te gaan. Ook voldoende beweging, gezond eten en voldoende rustmomenten zijn belangrijk om langdurige stress tegen te gaan.
Welke massage moet ik kiezen?
Er zijn vele soorten massages. Het is belangrijk dat je kiest voor een massage die je aanspreekt en past bij het doel wat je wilt bereiken.
Een klassieke ontspanningsmassage richt zich op ontspanning van het lichaam. Sportmassage richt zich meer op spiergerelateerde pijnklachten. Daarnaast zijn er nog tal van andere massages, zoals massages die zich richten op energieblokkades, voetreflexmassages of holistische massages die tot doel hebben om je weer in balans te krijgen.
Vaak worden verschillende massagetechnieken door elkaar gebruikt. Het is dan ook belangrijk om bij het kiezen van een masseur ervoor te zorgen dat jij zelf het doel van de massage voor ogen hebt. Zoek je ontspanning, vermindering van pijnklachten? Of zoek je het meer in de holistische hoek en ben je op zoek naar balans?
Vervolgens zoek je een masseur die past bij dit doel wat jij voor ogen hebt. Daarnaast is het belangrijk om een klik te hebben met de masseur. Pas dan kan je je namelijk volledig ontspannen. Door even te bellen of je goed in te lezen op de website hoor of zie je vaak snel genoeg of een masseur bij je past.