decor
biocompatibel

Een aantal van onze producten zijn biocompatibel, composteerbaar of biologisch afbreekbaar. En dan heb je nog biobased en biologisch. Maar wat betekenen al die termen eigenlijk? En wat is het verschil hiertussen? Omdat we hier regelmatig vragen over krijgen en transparant en duidelijk willen zijn, leggen we het je in dit blog uit.

Wat is biologisch afbreekbaar?

Biologisch afbreekbaar is hetzelfde als biodegradeerbaar. Als materiaal biologisch afbreekbaar is betekent het dat materiaal door micro-organismen (schimmels en bacteriën) kan worden afgebroken tot CO2. In de vrije natuur zal dit materiaal dus afbreken en niets anders dan CO2 en water achterlaten. Als materiaal biologisch afbreekbaar is, zegt dat niets over hoelang het duurt voordat het volledig afgebroken is. Zo is kurk bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar, maar duurt het jaren voordat het volledig afgebroken is.

Wat is composteerbaar?

composteerbaar

Composteerbaar gaat weer iets verder dan biologisch afbreekbaar. Naast dat het materiaal in de vrije natuur af moet kunnen breken, mag materiaal pas composteerbaar heten als het ook aan de volgende eisen voldoet:

  • Het materiaal moet binnen 12 weken (soms wordt gezegd 6 weken) voor 90 procent afgebroken zijn tot deeltjes van maximaal 2 bij 2 mm in een industriële composteringsinstallatie.
  • Het materiaal moet binnen 6 maanden voor 90 procent volledig zijn afgebroken in een industriële composteringsinstallatie.
  • Heeft geen toxisch effect op het compost en laat geen zware metalen achter.

Als het materiaal voldoet aan deze eisen valt het onder de Europese EN-13432 norm en mag het materiaal composteerbaar genoemd worden.

Composteerbaar materiaal kan ook niet-natuurlijk materiaal zijn. Ook bepaalde kunststoffen zijn namelijk composteerbaar. Het zegt alleen iets over hoe het materiaal afbreekt in de industriële composteringsinstallaties.

Onze wegwerphanddoeken zijn volledig composteerbaar!

Wat is biobased materiaal?

Biobased materiaal wil zeggen dat het gemaakt is van uitsluitend natuurlijke materialen. Dit wil niet zeggen dat het biobased materiaal ook biologisch afbreekbaar of composteerbaar is. Dit is namelijk niet altijd het geval. Biobased zegt dus alleen iets over van welk materiaal het gemaakt is en niet of het in de natuur of in composteerinstallaties afgebroken kan worden. 

Wat is biologisch?

Biologisch is een beschermde term. In Europa mag een product alleen biologisch genoemd worden als het aan de Europese eisen voldoet. Deze eisen omvatten strenge regels over bijvoorbeeld dierenwelzijn en over het produceren van gewassen.

Een aantal regels zijn bijvoorbeeld:

  • Een product moet voor minimaal 95 procent van natuurlijke oorsprong zijn.
  • Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruik bij de productie.
  • Er is rekening gehouden met dierenwelzijn.
  • Het moet duidelijk zijn waar de ingrediënten vandaan komen.

Wat is biocompatibel?

En dan heb je nog biocompatibel. Door ‘bio’ klinkt het alsof het hoort bij bovenstaande definities. Dat is niet helemaal het geval. De term biocompatibiliteit wordt gebruikt om aan te geven dat het materiaal zonder schadelijke en nadelige effecten kan bestaan naast levende cellen en weefsel. Dit wil zeggen dat het materiaal dus veilig gebruikt kan worden op of in het menselijke lichaam.

Producten die gebruikt worden in de medische wereld zijn over het algemeen biocompatibel. Medische implantaten, menstruatiecups of protheses zijn voorbeelden van biocompatibele producten. Producten die biocompatibel zijn, geven geen immuunreactie (afstoting) of chemische reactie in het lichaam en beïnvloeden op geen enkele manier de werking van cellen en weefsels.

Conclusie?

Er is eigenlijk geen conclusie te trekken wanneer een product het minst schadelijk is. Welke term het materiaal ook heeft, kijk goed naar wat dat dan écht betekent en waar je het product voor gaat gebruiken. Natuurlijk is ook de productie en transport van het product schadelijk voor de natuur. Producten die dichtbij geproduceerd worden zijn vaak het minst belastend qua transport.

Uiteindelijk is het vooral erg belangrijk dat je materiaal op de juiste manier afvoert. Zo is het bij onze biologisch afbreekbare handdoeken natuurlijk superfijn dat het geen micropastics achterlaat in de natuur, maar gooi je deze niet weg in de natuur.

Zojuist bekeken