Een sterk immuunsysteem is belangrijk. Kan een massage hierbij helpen? En hoe zit het met antivirale massageolie? Deze blog beantwoordt al je vragen.
Inhoudsopgave
Wat is het immuunsysteem eigenlijk?
Het immuunsysteem kan je onderverdelen in drie verschillende systemen: de fysieke barrière, de algemene afweer en de specifieke afweer.
De fysieke barrière
Onder de fysieke barrière valt met name de huid. De huid zorgt ervoor dat er geen ziekteverwekkers naar binnen kunnen dringen. Maar ook de slijmvliezen van je luchtwegen en de darmen zijn onderdeel van de fysieke barrière van het immuunsysteem. Ook zij houden ziekteverwekkers zoveel mogelijk tegen. Het maagzuur en speeksel zorgt ook voor vermindering van ziekteverwekkers in je lichaam.
De algemene afweer
De algemene afweer van het immuunsysteem valt alle ziekteverwekkers die toch het lichaam binnenkomen aan. De fagocyten in de witte bloedcellen zorgen ervoor dat ziekteverwekkers zo snel mogelijk opgeruimd en vernietigd worden.
De specifieke afweer
Bij de specifieke afweer zijn T-cellen en B-cellen betrokken. Deze bestrijden specifieke ziekteverwekkers. Deze richten zich dus op ziekteverwekkers die eerder al binnen zijn gedrongen en door die de cellen nog herkend worden (zoals bijvoorbeeld een bepaald virus die je eerder hebt gehad). Dit is dus een afweer die je in je leven opbouwt.
Het effect van stress op het immuunsysteem
Stress is helemaal niet erg. Stress zorgt er voor dat je kan vluchten voor een tijger of zorgt voor betere prestaties bij een belangrijke wedstrijd. Stress wordt pas een probleem als je hier langdurig onder gebukt gaat. Stress zorgt voor veel verschillende fysiologische reacties in het lichaam. Hierdoor gaat het lichaam in de vecht- en vluchtstand. Dit zorgt er dan ook voor dat alles in het lichaam erop gericht is om de stress te lijf te gaan, te gaan vechten met de tijger (of hard wegrennen). Het lichaam is er dan niet op gericht om te herstellen. Hierdoor vermindert de werking van het immuunsysteem. Bij langdurige stress werkt het immuunsysteem dan ook een stuk minder goed dan als er tijd is om te herstellen.
Massage: een boost voor je immuunsysteem
Een massage heeft vele positieve effecten op zowel lichaam als geest. Het werkt ontspannend, rustgevend en verbetert slaapproblemen. Zo heeft massage nog veel andere positieve effecten.
Maar wist je dat een massage ook goed is voor je immuunsysteem? Stress zorgt ervoor dat ons afweersysteem langdurig onder spanning staat. Als je je regelmatig laat masseren, zal de stress en spanning verminderen. Hierdoor krijgt je lichaam de tijd te herstellen en zal je immuunsysteem beter functioneren. Door de ontspanning van een massage wordt het slaappatroon verbeterd. Beter slapen zorgt ook voor een boost van het immuunsysteem. En daarnaast, tijd voor jezelf nemen is altijd een goed idee. Het zorgt voor compassie naar jezelf en voor een moment van reflectie. Een massage is een typisch momentje voor jezelf. Goed voor je immuunsysteem dus!
Het effect van etherische olie op het immuunsysteem
Een aantal etherische oliën lijken een positief effect te hebben op het immuunsysteem. Ook wetenschappelijk is hier steeds meer bewijs voor, al is er nog te weinig onderzoek naar gedaan om dit 100% wetenschappelijk te bewijzen.
Antivirale massageolie
Door bij je massage gebruik te maken van een antivirale massageolie, geef je het immuunsysteem een extra boost. Door het gebruik van bepaalde etherische oliën in de massageolie, heeft de massageolie een antiviraal effect. Wij hebben momenteel vier soorten antivirale massageolie in ons assortiment. Hierbij een overzicht van deze oliën.
Massageolie kaneel: De geur van geborgenheid
Massageolie met kaneel etherische olie heeft een antivirale en antibacteriële werking. Hierdoor werkt het versterkend voor het immuunsysteem. De kruidige, warme geur geeft het gevoel van geborgenheid. Kaneel is de typische geur van de winter, van vroeger en van appeltaart. Wie heeft hier geen positieve associaties mee? Daarnaast werkt de kaneel etherische olie ook verwarmend voor lichaam en geest en vermindert het spierspanning.
Massageolie bergamot: Een lichte citrusgeur
Massageolie met bergamot etherische olie heeft een antivirale werking en een frisse, citrusachtige geur. De bergamot etherische olie wordt gewonnen uit bergamot-sinaasappelbomen. De thee earl grey dankt zijn typische smaak aan bergamot. De etherische olie wordt veel gebruikt bij verkoudheden en bij luchtwegaandoeningen. Daarnaast heeft het een ontspannende werking en heeft het een positieve invloed op de mentale gesteldheid.
Massageolie maralkruid: Een fruitige geur
Massageolie met maralkruid etherische olie heeft ook een antivirale werking. Het heeft een heerlijk fruitige geur, zonder al te sterk aanwezig te zijn. De etherische olie van maralkruid is in Nederland nog niet zo bekend, maar in Siberië wordt de etherische olie veel gebruikt bij verkoudheden en bij griep. De massageolie met maralkruid heeft daarbij een zeer ontspannend en kalmerend effect en zorgt voor een positieve stemming. Ook dat zijn effecten die bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem!
Massageolie eucalyptus: De bekende geur bij verkoudheid
Massageolie met eucalyptus etherische olie heeft een antivirale en antibacteriële werking. Doordat het sterk antiseptische en bacteriedodend is, wordt het veel gebruikt bij preventie van besmettelijke ziekten. Eucalyptus etherische olie werkt daarnaast ook ontstekingsremmend en het biedt verlichting bij verkoudheidsklachten.
In het kort: een massage kan dus bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem. Als je tijdens die massage gebruik maakt van een antivirale massageolie, geef je het immuunsysteem nog meer ondersteuning!
DISCLAIMER: De werking van etherische oliën tegen ziektes is niet wetenschappelijk onderbouwd. Raadpleeg daarom altijd een arts bij het gebruik van etherische oliën tegen de bestrijding van ziektes. Bekijk hier voor meer informatie.