In deze blog gaan we dieper in op bindweefselmassages. Bij deze massage ligt de focus niet meteen op ontspanning van het lichaam, maar vooral op het herstelvermogen van de huid. Dit is een krachtige massage, dus verwacht niet een moment van ontspanning!
Wat is bindweefsel?
Bindweefsel is een soort weefsel dat zich tussen de spieren en de huid bevindt en is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de huid, organen, spieren en andere weefsels.
Als het bindweefsel verhard of verstrakt geraakt, dan kan dit leiden tot pijn en/of beperkte beweging. In dit geval is het aangeraden om een bindweefselmassage te doen zodat de productie van collageen en elastine geactiveerd wordt en zodat het weefsel soepeler wordt.
De gevolgen van ongezond bindweefsel
Ongezond bindweefsel kan leiden tot verschillende problemen. Bindweefsel is namelijk een belangrijk onderdeel van het lichaam aangezien het weefsels en organen ondersteunt en verbindt. Ongezond bindweefsel kan namelijk leiden tot rugpijn, nekpijn of heuppijn. Een bindweefselmassage is hier dus de ideale oplossing voor!
Een bindweefselmassage
Een bindweefselmassage is een vorm van massage die gericht is op het behandelen van het bindweefsel van het lichaam. Bij deze massagetechniek worden er verschillende technieken gebruikt, zoals:
- Stevige knijp- en roltechnieken
- Druktechnieken
- Lichte strijkingen
Het masseren van onderhuids bindweefsel zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd.
Deze lichaamseigen eiwitten zorgen voor een vollere en stevigere huid en werken daarnaast ook nog anti-aging en anti cellulite! Spieren worden opgewarmd en onderhuidse spierverklevingen worden verlicht.
Even bindweefselmassage heeft vaak verschillende doeleindes:
- Pijnklachten: Het kan helpen het verlichten van klachten, waardoor een stijve nek en rug, spierpijn en hoofdpijn.
- Cosmetisch: een bindweefselmassage helpt de algehele huidconditie verbeteren en helpt bij de vermindering van rimpels. Het wordt vaak uitgevoerd op het gezicht, de hals en de decolleté.
Wat is het resultaat van een bindweefselmassage?
Een bindweefselmassage kan helpen om het bindweefsel te versoepelen en de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan leiden tot een vermindering van pijn en spanning in het lichaam.
Het kan ook helpen om de beweeglijkheid en flexibiliteit van het lichaam te verbeteren. Daarnaast kan een bindweefselmassage ook helpen om stress en spanning te verminderen en kan het een ontspannend effect hebben op het lichaam en de geest.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat het resultaat van een bindweefselmassage kan variëren en afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de ernst van de klachten en de individuele behoeften van de persoon. Het is daarom aan te raden om professioneel advies te vragen voordat je een bindweefselmassage boekt.
Bindweefselmassage voor de benen, rug en het gezicht.
Een bindweefselmassage voor de benen is ideaal voor mensen met zwaar gevoelige benen, de massage zorgt er namelijk voor dat de bloedcirculatie verbetert en dat het littekenweefsel versoepeld. Daarnaast helpen bindweefselmassages voor de benen ook bij de vermindering van cellulitis.
Bindweefelmassage voor de rug helpt voornamelijk om spanning en pijn te verlichten. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie waardoor het herstelproces versnelt.
Mensen die last hebben van een droge of gevoelige huid hebben baat bij een bindweefselmassage voor het gezicht aangezien dit de huid verzacht en versoepeld. Bovendien helpt een bindweefselmassage voor het gezicht ook om rimpels en littekens te verminderen.
Bindweefselmassage voor littekens
Een bindweefselmassage wordt ook gebruikt voor het behandelen van littekens, het helpt de elasticiteit en structuur van het littekenweefsel te verbeteren. Er zijn namelijk verschillende massagetechnieken om littekens te verbeteren:
-
Zachte massage met de vingertoppen helpt de bloedcirculatie te bevorderen waardoor het littekenweefsel versoepeld
-
Dieptemassage werkt op de dieper gelegen huiddelen wat het herstelproces van het litteken bevordert. Dit wordt gedaan door aan de hand van stevige knijp- en roltechnieken.
-
Koude -en warmtebehandeling, hier wordt er gebruik gemaakt van koude en warme compresses die helpen om het herstelproces te versnellen
Doet een bindweefselmassage pijn?
Een bindweefselmassage kan soms een beetje pijn doen, vooral als het bindweefsel erg stijf of verkrampt is. De pijn ontstaat doordat de masseur spanningen en knopen probeert los te maken die zich op diepere lagen van bet bindweefsel bevinden. Als er tijdens een bindweefselmassage pijn wordt ervaren kan de therapeut/masseur op die plekken iets minder druk uitoefenen zodat de massage comfortabel blijft.
Hoe vaak mag je een bindweefselmassage doen?
Hoe vaak je een bindweefselmassage nodig hebt, hangt van verschillende factoren af, voornamelijk de toestand van je bindweefsel. In het algemeen kan je er vanuit gaan dat het goed is om eenmaal per week een bindweefselmassage te ondergaan. Je kan dit het beste overleggen met je therapeut/masseur, die kan je het beste adviseren over de juiste frequentie van de behandeling.
Wanneer mag je geen bindweefselmassage doen?
Er zijn enkele situaties waarbij het niet aan te raden is om een bindweefselmassage te doen. Dit geldt voornamelijk voor mensen met bepaalde medische aandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken. Het is belangrijk om in dit geval altijd eerst een arts te raadplegen. In onderstaande situaties kan je beter geen bindweefselmassage doen:
-
Bij koorts
-
Bij ontstekingen
-
Bij bloedstolsels
-
Bij hormonale behandelingen
-
Bij zwangerschap (raadpleeg een arts vooraf)
In deze blog hebben we de belangrijkste zaken over een bindweefselmassage aangehaald. Ze helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid, het verminderen van littekens en zorgen voor een betere huidtextuur en bloedcirculatie. Ben je nieuwsgierig naar andere soorten massages? Lees dan ook zeker onze blog hierover!